Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Λιποδιαλύτες – Κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα «θαυματουργά χάπια» ;


    Πηγή εσόδων στις πωλήσεις των διατροφικών σκευασμάτων αποτελούν κυρίως οι λιποδιαλύτες που υπόσχονται "άμεσα αποτελέσματα". Τ α συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία εκμεταλλευόμενα το χαλαρό νομικό πλαίσιο, κυκλοφορούν ελεύθερα στα φαρμακεία χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ. 

   Ο όρος λιποδιαλύτες χρησιμοποιείται για να περιγράψει διατροφικά σκευάσματα, τα οποία υποστηρίζεται ότι αυξάνουν την ενέργεια, αυξάνουν τον μεταβολισμό του λίπους, την οξείδωση του κατά την διάρκεια της άσκηση ή με κάποιο τρόπο την πρόκληση μακροπρόθεσμα αλλαγών στο μεταβολισμό του λίπους. Αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν έναν αριθμό συστατικών, κάθε ένα με το δικό του μηχανισμός δράσης και ακούγεται συχνά ο ισχυρισμός ότι ο συνδυασμός αυτών των ουσιών θα έχει πρόσθετα αποτελέσματα. Τα πιο δημοφιλοί συμπληρώματα περιλαμβάνουν την καφεΐνη, καρνιτίνη, πράσινο τσάι, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, φορσκολίνη, εκχυλίσματα εφεδρίνης, χρώμιο, φύκια κ.α.   
     Με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία, η καφεΐνη και το πράσινο τσάι φαίνεται να υποβοηθούν τον μεταβολισμού του λίπους. Για πολλά άλλα συμπληρώματα, αν και μερικοί δείχνουν κάποια υπόσχεση, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την αξιοπιστία τους. Ο κατάλογος των συμπληρωμάτων είναι προσανατολισμένος προς όφελος της βιομηχανίας και είναι πιθανό να αυξηθεί με ραγδαίο ρυθμό χωρίς βέβαια την επιστημονική υποστήριξη. 
   Τα χάπια αδυνατίσματος αποτελούν τη συχνότερη επιλογή, κυρίως των γυναικών, παρόλο που έχουν χαρακτηριστεί για  πλασματική απώλεια, διότι τα κιλά που χάνονται συχνά επανέρχονται σε μικρό χρονικό διάστημα. 
   Ένας από τους τρόπους δράσης των «θαυματουργών» αυτών σκευασμάτων είναι μέσο του πεπτικού συστήματος, εμποδίζοντας την απορρόφηση του λίπους της τροφής και αποβάλλοντάς το μέσο των κοπράνων. Έτσι, παρατηρούνται συχνά στα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα λιπαρά κόπρανα ή ελαιώδεις κενώσεις, αυξημένη αφόδευση, και ακράτεια κοπράνων με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά αγνοώντας τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία. Προσοχή στην λήψη τους χρειάζεται από τις έγκυες και τους έφηβους καθώς δεν πρέπει να  τα χρησιμοποιούν. Προκαλούν βραδύτερη απορρόφηση ή παρεμπόδιση της απορρόφησης των λιποδιαλυτών βιταμινών, εμφανίζοντας έτσι ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και εξάντληση των αποθεμάτων του οργανισμού σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (A,D,E, και Κ). 

Τα «θαυματουργά» συστατικά και κατά πόσο κάνουν αυτά που αναγράφονται στις συσκευασίες των διατροφικών συμπληρωμάτων; 
Ας δούμε παρακάτω 2 δημοφιλής συστατικά των λιποδιαλυτών. 

L- Καρνιτίνη (l- carnitine) 
    Η L- καρνιτίνη συντίθεται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό από δύο αμινοξέα, τη λυσίνη και τη μεθειονίνη . Χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε λιποδιαλυτικά σκευάσματα. Σύμφωνα με τις επιγραφές των σκευασμάτων: «Το προϊόν L-carnitine είναι πολύ αποτελεσματικό στην καύση του ανεπιθύμητου λίπους και στο μετασχηματισμό του σε ενέργεια», «Συντελεί στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Αποτελεί άριστο λιποδιαλύτη». Από έρευνες που έχουν διεξαχθεί δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις ότι η συμπληρωματική χορήγηση μπορεί να αυξήσει την δυνατότητα της ουσίας αυτής. Η λήψη επιπλέον ποσότητας είναι άσκοπη. Ο μεγαλύτερος όγκος της περίσσειας L-καρνιτίνης αποβάλλεται μέσω των νεφρών, ενώ η L-καρνιτίνη που κατακρατείται από τον ανθρώπινο οργανισμό καθίσταται ανενεργή και χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση μείωσης των φυσιολογικών επιπέδων της L-καρνιτίνης. Εν ολίγοις, κρατήστε τα λεφτά σας για κάτι καλύτερο - μέρες που είναι…  

Λεκιθίνη
    Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι αποτρέπει την συσσώρευση του διατροφικού λίπους στο σώμα, διασπώντας τα σε μικρά σωματίδια. Το γεγονός ότι η λεκιθίνη καθιστά το λίπος διαλυτό στο νερό, δεν σημαίνει ότι έχει και λιποδιαλυτική δράση. Ενώ το εν λόγο συστατικό έχει αποδειχτεί μέσα από έρευνες ότι βοηθάει στην μνήμη, στην μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη από πέτρες της χολής, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει επίσημη έρευνα που να αποδεικνύει την θετική της επίδραση στο αδυνάτισμα. 

Με εκτίμηση 
Τόνια Γιαννακάκη 
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου