Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Καφές- Αλήθειες και Μύθοι για την κατανάλωση του;

    Είναι μία απόλαυση της καθημερινής ζωής. Επικρατούν πολλές λανθασμένες απόψεις για τις ιδιότητές του και τις επιδράσεις του στην υγεία. Τελικά ο καφές έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μας ή όχι; Ας δούμε λοιπόν. 
    Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Παρουσιάζει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δίνει παροδική ενέργεια διεγείροντας το Νευρικό Σύστημα, έχει μηδαμινές θερμίδες και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι πίνετε σκέτος (χωρίς ζάχαρη και γάλα). Έρευνες έδειξαν θετική συσχέτιση εναντίον καρδιοπαθειών, διάφορων τύπων καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 καθώς επίσης ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι βοηθά τη μνήμη και αυξάνει την συγκέντρωση, όταν καταναλώνεται φυσικά με μέτρο. Η καφεΐνη δραστηριοποιεί τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και την μνήμη. Συνιστώμενη ποσότητα θεωρείται 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. 
    Ένας μεγάλος διατροφικός μύθος αρκετά διαδεδομένος τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι ο καφές και τα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα. Η εμφάνιση κυτταρίτιδα οφείλεται σε παράγοντες όπως ορμονικές διαταραχές, κακή λεμφική κυκλοφορία, μειωμένη φυσική άσκηση, αυξημένη κατανάλωση κακών πηγών λίπους, αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης κλπ. Η αιτία για την διόγκωση της φήμης είναι ότι πολύ συχνά προστίθεται στον καφέ ζάχαρη, γάλα , σαντιγί ή σιρόπι ή ακόμα χειρότερα συνδυασμός αυτών με αποτέλεσμα να αυξάνεται το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ. 
   Πιείτε τον καφέ σας σκέτο, χωρίς να τον βομβαρδίζετε από περιττές θερμίδες και γευτείτε το υπέροχο άρωμα και τη μεστή γεύση του. Μην ξεχνάτε το μέτρο. 

Τόνια Γιαννακάκη 
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου