Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Που Οφείλεται Η Ανεξέλεγκτη Επιθυμία Για Ζάχαρη;

   Σίγουρα πολλοί από σας βρίσκεστε συχνά αντιμέτωποι μ’ αυτό το αίσθημα υπογλυκαιμίας και ζητάτε απεγνωσμένα να καταναλώσετε κάποιο γλυκό! Η επιθυμία αυτή δημιουργείται αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι συνεχώς εκτός ισορροπίας –αν παρουσιάζετε ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, αν τρώτε πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ανούσιες τροφές.  
    Η ανεπάρκεια σε χρώμιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο μπορεί επίσης να φέρει ανισορροπία στα επίπεδα του σακχάρου..Η ανεξέλεγκτη επιθυμία για ζάχαρη μπορεί να αποτελεί ένδειξη υπογλυκαιμίας και σας κάνει να καταναλώνετε ακόμα περισσότερη ζάχαρη. Έτσι παγιδεύεστε σε ένα φαύλο κύκλο στο πλαίσιο του οποίου το σάκχαρο του αίματος, πότε εκτοξεύεται στα ύψη πότε πέφτει εξαιρετικά χαμηλά. Η ζάχαρη δίνει μια σημαντική ώθηση προς τα πάνω σε ενέργεια, αλλά γρήγορα ακολουθεί η πτώση.  
    Ο λόγος που επιλέγουμε να καταναλώσουμε κάποιο γλυκό δεν είναι τυχαίος. Τα φαγητά και τα γλυκά που περιέχουν πολλή ζάχαρη και υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα ορισμένων ουσιών στο σώμα μας, τις ενδορφίνες (σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη) οι οποίες ευθύνονται για την καλή διάθεση. Το πρόβλημα όμως όταν τρώμε πολλή ζάχαρη είναι ότι αυτή εισχωρεί στο αίμα πολύ γρήγορα και προκαλεί όχι μόνο μια απότομη αύξηση της σεροτονίνης αλλά και της ινσουλίνης (ορμόνης που σχετίζεται με το μεταβολισμό του σακχάρου). Αν υπάρξει ξαφνική αύξηση του σακχάρου στο αίμα, η ινσουλίνη το διασπά πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μειώνονται απότομα και το σάκχαρο και οι ενδορφίνες. Έτσι καταλήγουμε να νοιώθουμε χειρότερα από πριν, και τότε μπορεί να φάμε και άλλες τροφές με ζάχαρη για να βελτιώσουμε τη ψυχική μας διάθεση, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο από ανεξέλεγκτες επιθυμίες για συγκεκριμένα είδη τροφών, αύξηση του βάρους, της κόπωσης και των διακυμάνσεων της ψυχικής διάθεσης, τον οποίο είναι δύσκολο να σπάσουμε.

Κουγιουμιτζάκη Δέσποινα 
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου