Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Aυχενικό σύνδρομο - Πώς θα προλάβουμε την εκδήλωση του;;;

Τι είναι; 
   Πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων που οφείλονται συνήθως σε λανθασμένες στάσεις σώματος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα όπως για παράδειγμα κακές στάσεις που υιοθετούν οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας τους ή σε κάποια παθολογική αιτία που παρουσιάζεται στην περιοχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Σε περίπτωση εμφάνισης συνδρόμου που οφείλεται σε παθολογική αιτία αναφερόμαστε συνήθως σε παθήσεις των αυχενικών σπονδύλων, των μεσοσπονδυλίων δίσκων, των αρθρώσεων, μυών και νεύρων της περιοχής. Το σύνδρομο μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αν και παρατηρείται συχνότερη εμφάνιση του μετά τα 30 έτη. Έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί πάνω στο θέμα αναφέρουν μεγάλη εκδήλωση του συνδρόμου στους οδοντιάτρους, στους αρχιτέκτονες και στους εργαζομένους που χρησιμοποιούν υπολογιστές για πολλές ώρες. 

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου; 
   Τα συμπτώματα που αποτελούν το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να είναι από μία κεφαλαλγία μέχρι και αντανακλώμενους πόνους σε άλλα μέρη του σώματος. Συχνότερα συμπτώματα είναι η δυσκαμψία και ο πόνος στη περιοχή ενώ μπορεί να εμφανιστεί και ζάλη, μούδιασμα και πόνος στα άνω άκρα και την ωμοπλάτη καθώς και μυϊκή αδυναμία και αλλαγές στην αισθητικότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις και λόγω βαριάς παθολογίας μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα νευρογενούς φύσεως που ίσως οδηγήσουν στην παράλυση του άνω άκρου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κάθε πάσχον φέρει τα δικά του συμπτώματα και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες. Όπως συμβαίνει με όλες τις παθήσεις έτσι και το αυχενικό σύνδρομο εκδηλώνεται διαφορετικά στον καθένα και δεν πρέπει να συγκρίνουμε τις περιπτώσεις.

Πως θα προλάβουμε το σύνδρομο του αυχένα;
  Ένας σημαντικός παράγοντας εκδήλωσης του συνδρόμου είναι οι λανθασμένες στάσεις που υιοθετούμε στην καθημερινότητα μας και ειδικά κατά την εργασία μας. Αν λοιπόν εκπαιδευτούμε σωστά και τηρήσουμε τους κανόνες εργονομίας τότε σίγουρα θα έχουμε ένα συν στην υγεία μας καθώς η εργονομία θα αποτελέσει τον βασικό μας σύμμαχο. Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από εμάς. 
1. Αυτοδιατάσεις. Πρόκειται για χειρισμούς τους οποίους κάνουμε οι ίδιοι στο σώμα μας χωρίς βοήθεια και αφορούν στην επιμήκυνση των μυών μας. Αμέσως επέρχεται η χαλάρωση μέσω τις βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος μας ενώ οι μύες μας γίνονται πιο ανθεκτικοί στην συνέχεια καθώς τους έχουμε χαλαρώσει και δεν βρίσκονται συνέχεια υπό πίεση. 
2. Συχνά διαλλείματα ενδιάμεσα της εργασίας μας. Είναι πολύ σημαντικό να χαλαρώνουμε ενδιάμεσα της εργασίας μας έτσι ώστε να ξεκουράζουμε το σώμα μας, τις αρθρώσεις και τους μύες μας. Ακόμα και ένα πολύ μικρό διάλλειμα θα συμβάλει στην ανακούφιση από την κούραση και την καταπόνηση ενώ θα βελτιώσει και τις επιδόσεις σας. Σηκωθείτε από την καρέκλα σας. Εδώ έχουμε την ευκαιρία να εκτελέσουμε και μερικές αυτοδιατάσεις και μετά είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε.  
3. Σωστός και εργονομικός σχεδιασμός του χώρου εργασίας. Η καρέκλα, το γραφείο, ο υπολογιστής και ότι άλλο περιλαμβάνει ο χώρος εργασίας μας με το οποίο ερχόμαστε τόσο στενά σε επαφή πρέπει να έχει και τον κατάλληλο σχεδιασμό έτσι ώστε να μην καταστεί από χρήσιμο, στην αιτία εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων. Σχεδιάζουμε τον χώρο μας σύμφωνα με τους εργονομικούς κανόνες .  
4. Αποφεύγουμε όλες τις λανθασμένες και επίπονες στάσεις. Μόνοι μας και χωρίς να έχουμε και τις κατάλληλες γνώσεις μπορούμε να καταλάβουμε αν μία θέση επιβαρύνει το σώμα μας. Αλλάξτε αμέσως θέση. Σε περίπτωση ειδικά που κάνετε και χειρονακτική εργασία προσπαθήστε να στηρίζετε κάπου τα χέρια σας (τα αντιβράχια) την ώρα που εργάζεστε έτσι ώστε να μην σηκώνει όλο το βάρος του χεριού σας ο αυχένας. Μην ξεχνάμε πως ότι αφορά το άνω άκρο επηρεάζει τον ώμο και τον αυχένα. 
5. Ορθοπεδικά μαξιλάρια και στρώματα. Υπάρχουν μαξιλάρια και στρώματα στο εμπόριο πολλών ειδών που μπορούμε να προμηθευτούμε τα οποία είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται το σώμα μας σε σωστές θέσεις κατά την κατάκλιση. Αποφύγετε να κοιμάστε με πολλά μαξιλάρια γιατί κατά αυτή τη στάση ο αυχένας βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη με αποτέλεσμα να καταπονείται. 
6. Σωστή θερμοκρασία. Αποφύγετε να είστε σε χώρους με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή με πολύ υγρασία καθότι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά το μυοσκελετικό μας σύστημα και προσδίδουν άλλο ένα συν στον κίνδυνο της σωματικής μας υγείας. 

Προσέξτε το σώμα σας έτσι ώστε να σας προσέξει και αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου